Dette skal du passe på med at putte i opvaskemaskinen
1. Redskaber af aluminium
Kunne være hvidløgspresser, sigte, si og æggedeler, skåle.
Aluminium er et meget blødt metal, der opløses i overfladen (korroderer) i forbindelse med alkaliske opvaskemidler i opvaskemaskinen. De opløste aluminium-ioner kan sætte sig på de indvendige sider af maskinen og lave afsmitninger på andet metal og porcelæn.
2. Bestik af dårligt rustfrit stål
Gode legeringer af rustfrit stål tåler almindeligvis opvask i maskine. Nogle mindre robuste typer rustfrit stål, eller hvis der er huller på trådkurven, kan danne flyverust. Korrosionen på metallet starter, når der er madrester med salt, syrer eller fx aluminium i nærheden af bestikket.
3. Stegepander og stegegryder
Stegepander af kobber, støbejern og/eller med ”sliplet” overflader vil blive angrebet af opvaskemidlerne, så de ændrer udseende, og de gode brugsegenskaber til stegning bliver nedsat.
4. Porcelæn uden dækglasur
Malede eller guldbelagte kopper og tallerkner, der ikke har overglasur på dekorationerne, vil ændre farve efter vask i opvaskemaskinen. Håndmalet porcelæn har sjældent overglasur, så det vil efterhånden miste farve og glans.
5. Fine glas
Krystalglas og flere hånddrejede glas kan få glaspest af at blive vasket op i opvaskemaskinen. Når de fine glas kommer i kontakt med vand, varme og alkaliske opvaskemidler, opløses overfladen, så den bliver mat og porøs. Det kaldes glassyge’ eller glaspest, og det kan ikke fjernes igen.
6. Træting
Redskaber af træ kan opsuge vand og måske revne under tørringen.
Mest problematisk er sammensatte træting og fx knive med ben eller træskaft. Grydeskeer, spatler og fx spækbræt af bambus kan normalt tåle at komme i opvaskemaskinen.
7. Plastic.
Plastic i opvaskemaskinen kan give dårligt tørre resultat, så derfor bør man undgå formeget plast.